Συχνές Ερωτήσεις

Διαβάστε τις πιο κοινές ερωτήσεις που κάνουν συνήθως οι επισκέπτες μας!

Χρειάζομαι θεραπεία;

Δεν χρειάζεται να υπάρχει διάγνωση για κάποια ψυχική διαταραχή για να καταφύγετε στη θεραπεία. Πολλοί άνθρωποι αναζητούν θεραπεία για την επίλυση καθημερινών δυσκολιών όπως είναι τα εργασιακά προβλήματα, οι προσωπικές δυσκολίες ενώ άλλοι καταφεύγουν στη θεραπεία όταν βιώνουν δύσκολες στιγμές όπως είναι ο χωρισμός και το πένθος.

Εάν αισθάνεστε πως τα συμπτώματα σας επηρεάζουν την λειτουργικότητα σας και την καθημερινή σας ζωή και δεν υποχωρούν παρά τις δικές σας επίμονες προσπάθειες να βοηθήσετε τον εαυτό σας, τότε ίσως θα ήταν η κατάλληλη στιγμή να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Πόσο καιρό διαρκεί η θεραπεία;

Η διάρκεια της θεραπείας καθορίζεται με βάση το παρουσιαζόμενο πρόβλημα, το αίτημα, τους στόχους, τις ανάγκες και την ετοιμότητα του πελάτη. Κάθε άτομο και κάθε δυσκολία είναι διαφορετική, έτσι η απόφαση για τον αριθμό των συνεδριών που θα χρειαστείτε, εξαρτάται από την παρουσία, τη διάρκεια και την ένταση των συμπτωμάτων, για πόσο καιρό υπάρχει το πρόβλημα και τις ατομικές σας ανάγκες. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα συζητήσουμε και θα αξιολογήσουμε στην πρώτη μας συνάντηση, κατά την οποία μπορείτε να αποφασίσετε αν αισθάνεστε άνετα να δουλέψουμε μαζί.

Υπάρχει εμπιστευτικότητα τις συνεδρίες; ​

Η θεραπευτική διαδικασία διέπεται από αυστηρή εχεμύθεια και εμπιστευτικότητα. Καμία πληροφορία δεν αποκαλύπτεται σε τρίτα άτομα εκτός σε ειδικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Τέτοιες περιπτώσεις είναι σπάνιες και περιλαμβάνουν τα εξής: Σε περίπτωση που ο θεραπευόμενος αποτελεί κίνδυνο για τον εαυτό του ή για άλλα άτομα γύρω του, σε περίπτωση που ζητηθεί από τις δικαστικές αρχές με γραπτό διάταγμα και σε περίπτωση που γίνεται αντιληπτή κακοποίηση ή παραμέληση ανηλίκου.

Πόσο διαρκούν οι συνεδρίες και κάθε πότε προγραμματίζονται;

Κάθε συνεδρία διαρκεί 50 λεπτά και τα ραντεβού μπορούν να προγραμματιστούν μια φορά την εβδομάδα ή μια φορά ανά δεκαπέντε μέρες. Σε περίπτωση ανάγκης, δίνεται η δυνατότητα να επισπευσθεί μια συνεδρία, αν ο πελάτης το χρειάζεται.  

Οι συνεδρίες μέσω τηλεδιάσκεψης είναι εξίσου αποτελεσματικές;

Έρευνες αναφέρουν πως η θεραπεία μέσω τηλεδιάσκεψης είναι εξίσου αποτελεσματική με την δια ζώσης θεραπεία. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα ήσυχο δωμάτιο και μια καλή διαδικτυακή σύνδεση από την πλευρά του θεραπευμένου αλλά και του θεραπευτή. 

Μπορούν οι ψυχολόγοι να συνταγογραφήσουν φαρμακευτική αγωγή;

Οι ψυχολόγοι δεν μπορούν και δεν έχουν το δικαίωμα να συνταγογραφήσουν φαρμακευτική αγωγή. Μόνο ο ψυχίατρος έχει το δικαίωμα στην παροχή φαρμακευτικής αγωγής.  Ανάλογα με την σοβαρότητα του προβλήματος και πόσο επηρεάζουν οι δυσκολίες αυτές την καθημερινή σας ζωή, οι ψυχολόγοι οφείλουν να παραπέμψουν τον πελάτη σε ψυχίατρο έτσι ώστε να ληφθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, εάν και εφόσον χρειάζεται. Σε τέτοιες περιπτώσεις, έρευνες έχουν δείξει πως ο συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής είναι και ο πιο αποτελεσματικός.

Υπάρχει πολιτική ακύρωσης;

Στην περίπτωση που επιθυμείτε να ακυρώσετε το ραντεβού σας, χρειάζεται να ενημερώσετε την ψυχολόγο τουλάχιστον 24 ώρες πριν από το καθορισμένο ραντεβού. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει έγκαιρη ακύρωση, η συνεδρία που ακυρώθηκε χρεώνεται κανονικά, ως αποζημίωση της κράτησης του χρόνου της συνεδρίας, εκτός αν είναι εφικτή η αναπλήρωση της συνεδρίας μας, μέσα στην ίδια εβδομάδα. Εξαίρεση αποτελούν  επείγοντα περιστατικά όπως επείγοντα ζητήματα υγείας ή άλλα επείγοντα γεγονότα.

Κάλεσε μας σήμερα και κλείσε το ραντεβού σου!